Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε: Γιατί να μην κατηγορήσετε Μπους και Μπλερ;

ΤΡΙΠΟΛΗ -Ο προέδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, την Τρίτη ρώτησε γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν διώκει τους Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους για εγκλήματα πολέμου, αντί να ασκήσει δίωξη στον ηγέτη του Σουδάν.
Ο Μουγκάμπε, μιλώντας σε κοινή διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα αφρικανικά κράτη, δήλωσε το ΔΠΔ για την εφαρμογή διπλών μέτρων και σταθμών από την δίωξη Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

Η κυβέρνηση του Σουδάν έχει δηλώσει ότι ήταν μποϊκοτάρουν τη σύνοδο κορυφής στη διαμαρτυρία ΕΕ-Αφρικής, στην πίεση της ΕΕ για την Μπασίρ να μείνει μακριά.

"Γιατί αυτό το δικαστήριο δεν κάνει το ίδιο με τον Τόνι Μπλερ και τον Τζορτζ Μπους, και οι δύο από τους οποίους το κατεχόμενο Ιράκ και σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ιρακινού λαού;" Μουγκάμπε δήλωσε σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Ως πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κάλεσε τον κανόνα του Μουγκάμπε «τυραννική», ενώ ο Μπλερ, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός, κατηγόρησε Μουγκάμπε των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λειτουργήσει κάτω τι ήταν κάποτε μία από τις πιο ευημερούσες οικονομίες της Αφρικής.

Μουγκάμπε, βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της το 1980, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι η Δύση, και κυρίως πρώην κυβερνήτης αποικιακή Ζιμπάμπουε Βρετανία, προσπαθεί να σαμποτάρει τη χώρα του.

"Bashir δεν είναι μαζί μας τώρα. Γιατί; Επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είπε, αν έρθει, δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής," Μουγκάμπε είπε στην ομιλία του.

«Κάνουν λάθος, διότι δεν θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση πριν ξέρουμε αν είναι ένοχος ή αθώος ... Μόνο ένα δικαστήριο της χώρας του να αποφασίσει αν είναι ένοχος ή όχι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου