Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο δεν θα έχει νικητή

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο οδήγησε πρόσφατα σε μία από τις μεγαλύτερες ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα τα τελευταία 50 χρόνια. Θα αυτή η σύγκρουση εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό; Μπορεί η διεθνής κοινότητα την πρόληψη των συγκρούσεων αυτών στο μέλλον; Konstantin Asmolov, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο για τα κορεατικά Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ινστιτούτο »της Άπω Ανατολής Σπουδών, συμμερίζεται τις απόψεις του για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.


Samir Shakhbaz: Καλό απόγευμα, ο κ. Asmolov. Είναι ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο αναπόφευκτη; Τι νομίζετε;

Konstantin Asmolov: Οχι, ο πόλεμος στη Χερσόνησο της Κορέας είναι αναπόφευκτη για πολλούς λόγους. Όταν μια χώρα πηγαίνει σε πόλεμο, τα σχέδια συνήθως για τη νίκη αυτή. Τώρα ας εξετάσουμε την ισορροπία δυνάμεων μέσα από αυτό το πρίσμα. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε εικασίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει ο τέταρτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο, με 1 εκατομμύριο στρατιώτες. Όπως γνωρίζουμε, η Ρωσία κατείχε την πέμπτη θέση, και η Νότια Κορέα, με έναν στρατό περίπου 700.000, είναι έκτος. Επιπλέον, η Νότια Κορέα διαθέτει state-of-the-art στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ η Βόρεια Κορέα είναι από τη δεκαετία του 1970 ή του 1980. Επιπλέον, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια αμοιβαία treaty άμυνας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ορίζει ότι εάν η Νότια Κορέα δέχεται επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εισέλθουν μόνο στον πόλεμο στο πλευρό της, αλλά και να λάβει το νοτιοκορεατικό στρατό υπό τις διαταγές των ΗΠΑ ως αναπόσπαστο μέρος των δικών του ενόπλων δυνάμεων. Ήταν μόνο σχετικά πρόσφατα ότι η Νότια Κορέα επανέκτησε ανεξάρτητη εντολή πέρα από τις ένοπλες δυνάμεις της σε καιρό ειρήνης. Δεδομένης της ισορροπίας δυνάμεων στη χερσόνησο και το γεγονός ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Νότιας Κορέας είναι 25 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του βόρειου γείτονά της, ακόμη και αν η Βόρεια Κορέα ήταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα του, δεν θα αλλάξει την έκβαση του πολέμου. Και αν άλλαξε το αποτέλεσμα, θα το αλλάξει προς το χειρότερο, διότι η διεθνής κοινότητα θα επιβάλλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις αντίδραση εναντίον μιας χώρας που παραβίασαν το πυρηνικό ταμπού. Οπότε ας μην υποθέσουμε ότι η Βόρεια Κορέα οδηγείται σε ανορθολογικά κίνητρα.

Σ.Σ.: Όμως, αν η Βόρεια Κορέα ήταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, τη Νότια Κορέα θα υποστεί τεράστιες απώλειες. Θα μπορούσατε ακόμη και να σας μιλήσω για να υπάρχει νικητής σε αυτή την περίπτωση;

KA: πραγματικές πυρηνικές δυνατότητες της Βορείου Κορέας παραμένει ασαφής. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι έχουν τη βόμβα, αλλά όχι τα μέσα για να το παραδώσει σε έναν στόχο. Προφανώς, Σεούλ βρίσκεται εντός του φάσματος της Βόρειας Κορέας πυραύλους και πυροβολικό, και αυτή η εγγύτητα δρα αποτρεπτικά. Το γεγονός είναι ότι η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πρόθεση έναρξης ενός πολέμου, επειδή θα είναι καταστροφικό, πύρρειο νίκη. Βόρεια Κορέα δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο, είτε, όπως έχω ήδη εξηγήσει, γιατί ηγεσία της χώρας δεν έχει χάσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ακόμα.

Υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, και ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απροσδόκητων εναύσματα. Στο σύγχρονο πόλεμο, η διαταγή να ανοίξει πυρ δεν προέρχεται από την κορυφή. Αντίθετα, μεσαία και χαμηλότερα επίπεδα, οι οποίες έχουν την άδεια να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις και να ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες. Με δεδομένη αυτή τη διαρκή κατάσταση έντασης, με τη Νότια Κορέα κατέχει σχεδόν μηνιαία ασκήσεων κοντά στα θαλάσσια σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μετά το ναυάγιο του Τσεονάν, της Νότιας Κορέας πολεμικό πλοίο, τα νεύρα και στις δύο πλευρές είναι πιθανόν τεταμένες στο σπάζοντας σημείο. Κάθε unexpcted κίνημα μπορεί να ερμηνευθεί λανθασμένα ως η αρχή για κάτι μεγαλύτερο. Στην περίπτωση αυτή, η φυσική αντίδραση είναι να πυροβολούν πρώτα και μετά ρώτα.

Σ.Σ.: Μήπως αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα σύγκρουση είναι το αποτέλεσμα κάποιας κατώτερος αξιωματικός να χάσει την ψυχραιμία του; Σίγουρα θα συμφωνείτε ότι δεν έχουμε δει ένα γεγονός όπως αυτό στην κορεατική χερσόνησο για αρκετό διάστημα.

KA: Ανεξάρτητα, δεν νομίζω ότι ήταν μια πρόκληση άδεια στην κορυφή.

Σ.Σ.: Και τώρα αυτή η ανεπίτρεπτη πρόκληση είναι τα επακόλουθα που θα είναι αρκετά δαπανηρές. Τουλάχιστον, μπορούμε να περιμένουμε μια απάντηση από τον ΟΗΕ.

KA: Η κατάσταση με τα Ηνωμένα Έθνη είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ο ΟΗΕ είναι βέβαιο ότι θα εκφράσουν την αγανάκτησή, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα - σε αντίθεση με το ναυάγιο του Τσεονάν - έθεσε ούτε αυτό το ζήτημα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ούτε περιγράφονται ενέργειες της Βόρειας Κορέας ως απρόκλητη επίθεση. Φυσικά, αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποιούνται από τη Νότια Κορέα μέσα ενημέρωσης, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί Σεούλ δεν προσπάθησε να αναζητούν ενεργά τη διεθνή υποστήριξη. Υπάρχουν δύο γεγονότα που αξίζει να σημειωθούν. Πρώτον, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ασφαλείας της Ρωσίας Συμβουλίου, Βλαντιμίρ Nazarov, έκανε μια μάλλον απροσδόκητη δήλωση, λέγοντας ότι η Νότια Κορέα ήταν υπεύθυνη για το περιστατικό, διότι προέβη σε στρατιωτική άσκηση με 70.000 στρατιώτες σε μια επίμαχη περιοχή. Δεύτερον, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών ακυρώσεις επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, ενώ θα ήταν λογικό για την Κίνα να αποστείλει έναν υπάλληλο για την Νότια Κορέα να εξετάσει το θέμα και να προσπαθήσουμε, μαζί με Σεούλ, Τόκιο και Ουάσινγκτον, για να βρουν τρόπους για την επίλυση της σύγκρουσης και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτό στο μέλλον. Είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε ποια είναι η αιτία πίσω από όλα αυτά και εάν γνωρίζουμε τα πάντα για το περιστατικό αυτό.

Σ.Σ.: Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που υποδηλώνει ότι η τρέχουσα σύγκρουση δεν είναι εντελώς απλή είναι η αντικατάσταση του υπουργού άμυνας της Νότιας Κορέας. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οφείλει να φταίει;

K.A.: Οχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας αντικαταστάθηκε επειδή η απάντησή του ήταν πάρα πολύ αργή και άτολμη. Η Νότια Κορέα μέσα ενημέρωσης εμμονή στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος της Βόρειας Κορέας με καύση 120 όστρακα, ενώ η Νότια Κορέα που τροφοδοτούνται μόνο 80. Μια σημαντική μερίδα του Νοτιοκορεάτες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί κατάλληλα. Ένα σημείο είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των κινήτρων της Νότιας Κορέας ηγεσία. Πριν γίνει πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Lee Myung-bak ήταν ο δήμαρχος της Σεούλ, και ως εκ τούτου δεν είχε τους ξένους εμπειρογνώμονες πολιτική για την ομάδα του. Έπρεπε να στηριχθεί σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι περισσότερο από ό, τι paleoconservative νεοσυντηρητικών. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκτός εξουσίας για πολύ καιρό, και είχαν νοσηλευτικής μια μνησικακία που ολόκληρο το χρόνο. Εξακολουθούν να υποφέρουν από μια νοοτροπία ψυχρού πολέμου. Στην πραγματικότητα, η παραμορφωμένη αντίληψη της πραγματικότητας και άνευ αντικειμένου την προπαγάνδα τους να γίνουν πολλά, όπως η Βόρεια Κορέα, με μόνη εξαίρεση ότι Βορειοκορεάτες ζουν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ενώ αυτοί οι άνθρωποι φαινομενικά ζουν στον πραγματικό κόσμο. Όταν επέστρεψε στην εξουσία, αποφάσισε ότι ήταν μια ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει ό, τι η Νότια Κορέα απέτυχε να κάνει μετά την Kim Il-sung του θανάτου το 1994 - για να ανατρέψει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να μείνει στην ιστορία για την επανένωση της Κορέες. Έτσι, το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εντάσεις να τροφοδοτούνται από τις δύο πλευρές και όχι μόνο ένα.

Σ.Σ.: Τι μπορεί να γίνει τώρα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, και πιστεύετε ότι η διεθνής κοινότητα, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σήμερα πιο σημαντικά θέματα για την αντιμετώπιση;

KA: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Για το λόγο αυτό, περίεργο και αν ακούγεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θεωρηθεί ως περιοριστική και όχι κλιμάκωση παράγοντας σε αυτό situation.Current πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την κορεατική έκδοση βράζει κάτω σε στρατηγικούς ανοχή. Τι σημαίνει αυτό προτείνουμε; Προτείνει δύο πράγματα, ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν είναι όλες οι απειλές που απορρέουν από τη Βόρεια Κορέα είναι τόσο επικίνδυνες όσο προπαγανδιστές του Μπους πίστευε. πυρηνική ικανότητα της χώρας δεν είναι τόσο ισχυρή και ο κίνδυνος ότι θα εξάγει πυρηνικά υλικά δεν είναι τόσο υψηλές όσο υποτίθεται, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το Πακιστάν. Βόρεια Κορέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σεούλ είναι απίθανο. Το κακό είναι ότι Βορειοκορεάτες δεν θα εγκαταλείψουν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, οπότε δεν υπάρχει λόγος να δοθεί αυτό το πρόβλημα περισσότερο βάρος από ό, τι του αξίζει. Propagandizing το θέμα δεν θα κάνει καμία
καλό. Η καλύτερη επιλογή είναι να καθίσει πίσω και να περιμένει την κατάσταση να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου