Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Η Γερμανία ζήτησε από ΗΠΑ να ισχύει πάγωμα του εποικισμού από το Ισραήλ, δείχνουν τα Wikileaks

Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος προέτρεψε ΗΠΑ να απειλήσουν αποσύρει το βέτο της για μια ψήφο κατά του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ομιλία ιστοσελίδα Wikileaks των εσωτερικών λειτουργιών της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίστηκε την Τετάρτη, με τις αποκαλύψεις ότι το Βερολίνο πίεσε για τις ΗΠΑ να επιβάλουν το πάγωμα του εποικισμού από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα που δημοσίευσε την καταγγελία δυσλειτουργιών ιστοσελίδα, δύο εβδομάδες πριν από την Κυβερνητική Επιτροπή του Ισραήλ αποφάσισε το πάγωμα κατασκευής διακανονισμού τον Νοέμβριο του 2009, ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος της κυβέρνησης κάλεσε τις ΗΠΑ να απειλούν πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι αν δεν συμφωνήσουν σε ένα μορατόριουμ , η Ουάσιγκτον θα αποσύρει την υποστήριξή της για την παρεμπόδιση της ψηφοφορίας επί της έκθεσης Goldstone στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το τηλεγράφημα δείχνει ότι η γερμανική Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Christoph Heusgen συναντήθηκε με τον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον και με τον Αμερικανό πρέσβη στη Γερμανία Philip Murphy την 10 Νοεμβρίου 2009 για να συζητήσουν το θέμα. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται ένας από τους στενότερους φίλους του Ισραήλ, ανώτερους συμβούλους της, προέτρεψε τους Αμερικανούς να εντείνει τις πιέσεις στις Νετανιάχου.

Εκείνη την εποχή, οι σχέσεις μεταξύ Νετανιάχου και Μέρκελ ήταν τεταμένες επί γερμανικής αντιπολίτευσης στην ισραηλινή κατασκευών στους οικισμούς. Δύο και δυόμισι μήνες νωρίτερα, μια προγραμματισμένη επίσκεψη Νετανιάχου στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν σχεδόν ακυρώθηκε μετά από μια σύγκρουση μεταξύ Heusgen και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ούζι Αράντ.

Arad είχε ζητήσει ότι, κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, το ζήτημα του εποικισμού, δεν πρέπει να αυξηθεί και προειδοποίησε ότι αν οι Γερμανοί δεν συμφωνούν, ο Νετανιάχου θα ακυρώσει το ταξίδι του.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είναι εισηγμένη στο τηλεγράφημα όπως λέγοντας ότι η Γερμανία πιστεύει ότι ο Νετανιάχου χρειάζεται "να κάνουν περισσότερα» για να φέρει τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Με Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πάρει ανακοινώσεις από τις ισραηλινές αρχές ότι τα σπίτια τους θα καταστραφεί, θα ήταν« αυτοκτονία »για τον Πρόεδρο Αμπάς να κυκλοφορούν υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Heusgen είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβω γιατί ο Νετανιάχου δεν καταλαβαίνω αυτό», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Το αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρει ότι η γερμανική θέση όσον αφορά τους εποικισμούς ήταν λιγότερο ανεκτικοί από εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Αυτός [ο Heusgen] πρότεινε πιέζουν Νετανιάχου, συνδέοντας ευνοϊκές Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ] θεραπεία του Goldstone Έκθεση προς το Ισραήλ διαπράττει το πλήρες σταμάτημα της δραστηριότητας εποικισμού," σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από την πρόταση και είπε ότι η σύνδεση αυτή θα ήταν αντιπαραγωγική ", αλλά συμφώνησε ότι ήταν να υπενθυμίσουμε στους Ισραηλινούς ότι η πολιτική τους όσον αφορά τους εποικισμούς ήταν γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους φίλους τους να κρατήσουν τη γραμμή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ." Heusgen είπε αυτό σίγουρα θα ήταν ένα ζήτημα όταν Νετανιάχου και "μισό του υπουργικού του συμβουλίου" επισκέφθηκε το Βερολίνο στις 30 Νοεμβρίου του 2009 για διμερείς διαβουλεύσεις της κυβέρνησης.

Εκείνη την εποχή, αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με επικεφαλής την Τουρκία και τη Λιβύη, ήταν εντατικοποίηση πίεση για την διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με την έκθεση Goldstone στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάφεραν να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία και να αποφευχθεί μια αντι-ισραηλινή ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο διέρρευσε καλώδιο των ΗΠΑ, με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2009, δείχνει ότι ο Νετανιάχου υποστήριξε την έννοια της ανταλλαγές γης με τους Παλαιστινίους. Μια δήλωση που εξέδωσε χθες το Προεδρείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Νετανιάχου σήμαινε μόνο ότι ήταν πρόθυμος να δεχτεί την εδαφική συμβιβασμοί στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

"Αυτό ήταν ανοικτή πολιτική του Νετανιάχου, που είναι η πολιτική του σήμερα και στην προαναφερθείσα συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2009, δεν είχε φωνή οποιαδήποτε άλλη θέση", ανέφερε η δήλωση. «Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι λανθασμένη και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τη θέση του πρωθυπουργού."

Στο 26 Φλεβάρη του 2009, καλώδιο, που γράφτηκε δύο εβδομάδες μετά την Ισραηλινός ηγέτης εξελέγη, ο Νετανιάχου εξέφρασε την υποστήριξή του για την έννοια της ανταλλαγές γης και είπε ότι δεν ήθελε να κυβερνήσει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά μάλλον για να σταματήσει τις επιθέσεις που ξεκίνησαν από εκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου